Πως να γράψεις βιογραφικό σημείωμα που ξεχωρίζει
Η επιτυχία ενός βιογραφικού σημειώνεται κυρίως από τις δεξιότητες και την εμπειρία που έχεις. Αλλά και το πώς παρουσιάζεις αυτές τις πληροφορίες μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα.
Ελπίζουμε ο ιστότοπός μας να σε βοηθήσει να προετοιμάσεις ένα βιογραφικό σημείωμα που θα σου δώσει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσεις τη δουλειά που θέλεις.
Πρακτικές για ένα επιτυχημένο βιογραφικό
- Το βιογραφικό σου πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να καταλάβει τα πιο σημαντικά προσόντα σου και τις σχετικές εμπειρίες σου μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Οι εταιρείες λαμβάνουν εκατοντάδες βιογραφικά για τις πιο επιθυμητές θέσεις εργασίας και επομένως ξοδεύουν μόνο 30-60 δευτερόλεπτα εξετάζοντας το καθένα από αυτά πριν διαλέξουν τους 10-20 υποψηφίους για τα επόμενα βήματα (π.χ., συνέντευξη). Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό τα βιογραφικά σημειώματα να περιέχουν μόνο σχετικές πληροφορίες και να είναι οργανωμένα ώστε οι πιό σημαντικές πληροφορίες να διαβάζονται πρώτα. Πιο συγκεκριμένα:
- Καλή οργάνωση: Ο αναγνώστης του βιογραφικού πρέπει να μπορεί σύντομα να καταλάβει τη δομή του, π.χ., που βρίσκονται οι πληροφορίες για τις σπουδές σου, για την επαγγελματική εμπειρία σου, κλπ., ώστε να βρεί γρήγορα τις πληροφορίες που ψάχνει.
- Σωστή προτεραιότητα: Οι πληροφορίες όπως το ιστορικό σπουδών και οι προηγούμενες επαγγελματικές εμπειρίες σου θα πρέπει να παρουσιαστούν σε λίστα και ο αναγνώστης θα αρχίσει να διαβάζει τη λίστα από πάνω μέχρι κάτω. Επομένως η σειρά στην οποία βρίσκονται οι πληροφορίες είναι σημαντικη (ο αναγνώστης θα διαβάσει τις πρώτες σειρές της λίστας πρώτα). Οι πιο σημαντικές σπουδές και εμπειρίες είναι συνήθως οι πιο πρόσφατες και θα πρέπει να βρίσκονται στην αρχή τις λίστας.
- Πληρότητα: Ο αναγνώστης θα προσπαθήσει να καταλάβει (γρήγορα) το χρονοδιάγραμμα των σπουδών και της επαγγελματικής εμπειρίας σου και εάν υπάρχουν μεγάλα κενά (πάνω από 4-6 μήνες) θα αναρώτηθει γιατί και θα υποθέσει ότι ήσουν άνεργος/η (και αν φτάσεις σε συνέντευξη σίγουρα θα σε ρωτήσει τι έκανες στα κενά του χρονοδιαγράμματος αν υπάρχουν στο βιογραφικό). Είναι καλή πρακτική να γράψεις έστω βασικές πληροφορίες για τα κενά εάν δεν προκύπτουν άπο ανεργία, π.χ., στρατός, παιδιά, κλπ., για να μήν υποθέσει ο αναγνώστης ότι όλα τα κενά ήταν λόγω ανεργίας (αν πραγματικά ήταν λόγω ανεργίας μπορείς να τα αφήσεις κενά ή να γράψεις απλά ότι ήταν λόγω ανεργίας).
- Μόνο σχετικές πληροφορίες: Κάθε λέξη στο βιογραφικό μπορεί να τραβήξει τη προσοχή και το χρόνο το αναγνώστη (που ειναι μόνο 30 δευτερόλεπτα!) και για αυτό το λόγο πρέπει να μην υπάρχουν περιττές λέξεις ή πληροφορίες. Οι περιττές λέξεις και πληροφορίες μπορεί να τραβήξουν την προσοχή του αναγνώστη που ως αποτέλεσμα θα έχει λιγότερο χρόνο να διαβάσει τις πληροφορίες που είναι πιο σημαντικές. Το βιογραφικό να περιέχει μόνο σχετικές και σημαντικές πληροφορίες. Π.χ., το ότι τελειώσες το δημοτικό ή δούλεψες ένα καλοκαίρι σε μία δουλειά που δεν έχει καμία σχέση με την δουλειά που θέλεις δεν είναι σημαντικές πληροφορίες που αν θέλεις να τις συμπεριλαμβάνεις μπορεις τουλάχιστον να μην γράψεις πολλές λεπτομέριες για αυτές.
- Μόνο 1 σελίδα (υπάρχουν εξαιρέσεις): Αν κάνεις όλα τα παραπάνω, τότε δεν θα χρειαστείς πάνω από μια όψη μιας σελίδας για το βιογραφικό σου. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, π.χ., όσοι έχουν πολλές δημοσιεύσεις/έργα τέχνης/κλπ. συνήθως συμπεριλαμβάνουν και μία λίστα με αυτές που μπορεί να πάρει πολλές σελίδες παραπάνω.
- Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι χωρίς λάθοι (είτε ορθογραφικά, είτε στη μορφοποίηση του). Το βιογραφικό σε αντιπροσωπεύει και πρέπει να δίνει τη καλύτερη δυνατή εικόνα για εσένα σε σύγκριση με άλλους (που επίσης θα προσπαθούν να ανταγωνιστούν μαζί σου παρουσιάζοντας καλόγραμμενα βιογραφικά). Όσο πιο σύντομο (χωρίς την αφαίρεση σημαντικών πληροφοριών) είναι το βιογραφικο σου, τόσο πιο πιθανό είναι να καταλάβει ο αναγνώστης τα πιο σημαντικά σου προσόντα μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.
Παράδειγμα και πρότυπο
Κατέβασε το πρότυπο
Καλή επιτυχία!