Η τιμή χρυσού καθορίζεται στην παγκόσμια αγορά χρυσού σε Δολλάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά χρυσού, π.χ., $1.200 ανά ουγγιά. Η ουγγιά (troy ounce) αναλογεί σε 31,10348 γραμμάρια.
Εδώ και χιλιετίες ο χρυσός έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα περισσότερα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με το χρυσό εντυπωσιάστηκαν από το μέταλλο. Δεν είναι γνωστό πότε ανακαλύφθηκε ωστόσο χρυσός έχει βρεθεί στα παλαιολιθικά σπήλαια που χρονολογούνται μέχρι και 40.000 π.Χ. Τα πρώτα χρυσά νομίσματα κόπηκαν από τον βασιλιά Κροίσο της Λυδίας, γύρω στο 550 π.Χ. και κυκλοφόρησαν σαν νόμισμα σε πολλές χώρες πριν από την εισαγωγή χαρτονομισμάτων.
Από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων μέχρι σήμερα, κανένα μέταλλο δεν διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στο διεθνές νομισματικό σύστημα όπως ο χρυσός. Εχει χρησιμοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας σαν χρήμα και σαν πρότυπο για την ισοτιμία νομισμάτων πολλών χωρών.
Η έκρηξη των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και το χάος της μεσοπολεμικής περιόδου, έπληξαν το χρυσό πρότυπο και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η πολιτική και η οικονομική κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών που απαιτούσε το δολάριο να βρίσκεται στο επίκεντρο του συστήματος, μαζί με την επιθυμία για σταθερότητα, με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες που κρίθηκαν απαραίτητες για το εμπόριο, αλλά και για μεγαλύτερη ευελιξία από αυτήν που παρείχε το παραδοσιακό χρυσό πρότυπο, οδήγησαν στην αντικατάστασή του. Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκε το νομισματικό σύστημα του Bretton Woods, ένα σύστημα με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ο σχεδιασμός του έγινε στη διάσκεψη του Bretton Woods στις ΗΠΑ το 1944. Το σύστημα του Bretton Woods δημιούργησε ένα πρότυπο ανταλλαγής χρυσού όπου η τιμή του χρυσού καθοριζόταν στο δολάριο των ΗΠΑ. Το αμερικανικό δολάριο επιλέχθηκε για το σύστημα του Bretton Woods επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Καθόρισε το δολάριο σε χρυσό στην υφιστάμενη ισοτιμία των 35 δολαρίων ΗΠΑ ανά ουγγιά, ενώ όλα τα άλλα νομίσματα είχαν σταθερές, ρυθμιζόμενες όμως συναλλαγματικές ισοτιμίες με το δολάριο. Αυτό ήταν ένα ριζοσπαστικό πείραμα που έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο ισχυρές στις παγκόσμιες αγορές.
Στις αρχές του 1970, ο πόλεμος του Βιετνάμ που ήταν καταστροφικός για τον προϋπολογισμό της Αμερικής, έφερε την κατάρρευση του προτύπου ανταλλαγής χρυσού. Η ξαφνική απόφαση του Προέδρου Nixon το 1971 να τερματίσει το σύστημα του Bretton Woods έμεινε στην ιστορία σαν "Nixon Shock".
Από το 1971 έως το 1976, έγιναν ορισμένες προσπάθειες για τη διάσωση του χρυσού προτύπου. Ωστόσο, η τιμή του χρυσού συνέχισε να ανεβαίνει, φτάνοντας το 1980 το ρεκόρ των 800 δολαρίων.
Από το 2014 κανένα νόμισμα στον κόσμο δεν υποστηρίζεται από χρυσό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες έχουν πουλήσει τον χρυσό τους. Οι περισσότερες διατηρούν μεγάλα αποθέματα χρυσού για να υπερασπίσουν το νόμισμά τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο χρυσός θεωρείται πάντα έξυπνη επένδυση, ιδιαίτερα μετά το 1971 και το τέλος του συστήματος του Bretton Woods.
Όπως κάθε επένδυση, ο χρυσός πέρασε από πολλά σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1999 ήταν μια χρονιά ορόσημο στην τιμή του η οποία είχε μειωθεί στα $251.70. Το 2003, με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, πολλοί τον είδαν σαν ασφαλές καταφύγιο και η τιμή του συνέχισε να ανεβαίνει με τις γεωπολιτικές εντάσεις και την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 για να φτάσει πάνω από 1.900 δολάρια ανά ουγγιά το 2011, ενώ τα τελευταία χρόνια έπεσε μεταξύ $ 1.200 και $ 1.400.
Πηγές:"Gold as an investment", 9 Φεβρουαρίου, 2019, https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_as_an_investment
"History of gold", 9 Φεβρουαρίου, 2019, https://www.gold.org/about-gold/history-gold